Varaždin: Otvoren Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište Sv.Nikola”

Objavio velj 17, 2016 u Novosti

17.04.2004.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Varaždinu Dom za žrtve obiteljskog nasilja “Utočište sveti Nikola”.

Nakon otvorenja na konferenciji za novinare Jadranka je Kosor kazala da Hrvatska danas prvi put ima Ministarstvo obitelji, što govori o tome u kojem smjeru Vlada želi raditi i djelovati.

“Vlada će učiniti sve u borbi za obitelj i suzbijanju svih oblika i vrsta nasilja. Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji relativno je dobar, no ne provodi se. Zato će Ministarstvo uz Dan obitelji 15. svibnja organizirati okrugli stol stručnjaka s različitih razina, koji će pokušati odgovoriti na pitanje zašto se taj zakon ne provodi i što bi trebalo mijenjati da bi bio ostvariv i provediv”, rekla je Kosor.

Tom je prigodom donatorima koji su pomogli opremanju Utočišta uručila zahvalnice. Dom za žrtve nasilja osnovali su Zaklada solidarnosti grada Varaždina i Caritas Varaždinske biskupije. Dom će pomagati svim žrtvama psihičkoga, fizičkog i ostalih oblika zlostavljanja, a istodobno će moći smjestiti najviše 15 korisnika do najviše šest mjeseci, iznimno do godinu dana. Korisnici će osim osnovnih egzistencijalnih uvjeta dobivati i psihosocijalnu pomoć.

Utočište se financira donacijama, zatim na temelju ugovora s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi, usluge plaćaju i korisnici, a Caritas će osigurati prehranu.

Call Now Button